Schliessen
Schliessen

Тишината

Лаура Бихай

Hausengel Laura Bihari

През месец август 2010 година в Унгария, беше много горещо. Температурата понякога достигаше над 38 градуса. Но това нямаше значение за мен, защото след два дълги и уморителни месеца, най-накрая получих предложение от фирма „Hausengel“. Бях изключително развълнувана, че ще работя в чужбина. Бях абсолютно неопитна в такова пътуване и исках да отида с микробус до Германия. Тръгнахме на път през нощта, не мислех, че след унгарската жега, трябва да си взема някакви топли дрехи. Температурата от 22 градуса в Германия, беше изненада за мен. Фамилията, при която бях настанена, бяха много мили и грижовни към мен, въпреки,че непрекъснато треперех от студ. Опитах всичко да наблюдавам, да бъда внимателна, исках да разбера всичко правилно, за да мога да си върша работата отговорно и с успех. След няколко дни вече имах добро предчувствие, че ще мога да се справям с работата така, както се очаваше от мен.

Жената, за която трябваше да се грижа, беше много интелигентна. Тя ми помогна много и винаги беше безкрайно търпелива с мен. Разбира се, не бях безупречна, но в положителният смисъл. Мислех си, че това ще е най-доброто за нея – да бъда тиха и  почти невидима, не исках да я притеснявам изобщо. Разбира се, това изобщо не беше "невидимо" за нея. След около седмица, тя ме попита защо съм толкова тиха? Помоли ме да се държа нормално. Тя искаше да чува и усеща, че има някой в къщата и не е сама. След този разговор, аз станах по-смела и уверена и си върших работата с пълна сила. Това беше първата ми, но не и последна "добра" история.

Винаги съм готова за нови преживявания

Аудроне Тамулиене
Винаги съм готова за нови преживявания. В един слънчев септемврийски ден ме посрещна един интересен, разговорлив и опитен таксиметров шофьор, който току що се бе превърнал в такъв (преди това бил пощенски работник) и живеел от много години в Германия. Разговорът ни успя да разсее цялото ми вълнение. Бях приета от дъщерята на фамилията, където трябваше да работя. В градината забелязах една възрастна дама, тя ме видя, поздрави ме и аз я попитах за името й. Тя се представи с „Frau“ и каза фамилията си. После отидохме заедно до едно малко кафене да обядваме: седим до реката и аз се възхищавам на каменния мост, старите полу-дървени къщи, които са построени тук преди повече от 400 години.

Изненада в градината

Марцена Шулц
Oщe като дете имах доста позитивни асоциации с Германия. Тогава много хора получаваха пакети от Запада. Винаги съм си мечтала за такива пакети и съм съжалявалa, че нямам семейство в чужбина, което може да ми изпрати такива подаръци. Вече като възрастна, в продължение на няколко години, работих като сервитьорка. В работата си често сe срещах с немци, които обикновено бяха много мили и приятни хора. Тези срещи засилиха моята любов към Германия и Западът. Мечтаех да работя като рецепционисткa, но това изискваше добри познания по немски език. Бях сигурна, че един престой в Германия ще бъде най-доброто решение, за да мога да подобря моят немски.

Сътрудничеството с Хаусенгел ми дава сигурност

Зофия Махон, Любартов
Г-жа Зофия Махон работи преди това в сладкарница в родния си град Любартов. Днес тя помага на възрастни в Германия, като ги обгрижва в познатата им домашна среда. Историята й доказва, че всяка ситуация, която изглежда трудна, има своята хубава страна. Трябва само да се погледне по съответния начин.

Г-жа Зофия Махон от Любартов е градинар по професия. Преди да започне сътрудничеството й с „Хаусенгел“, работи седем години в една сладкарница. Макар че е доволна от работното си място, неочаквани съкращения я принуждават да започне работа в друг бранш. „Вече имах опит в грижите за възрастни, защото се грижих години наред за болната си баба. Мисля, че тази ситуация ми даде смелост. Знаех как трябва да говоря с баба и можех да й помагам. Това ми даде самоувереност и аз рискувах. Реших да стана социален асистент“, връща се г-жа Зофия към спомените си. Г-жа Зофия винаги е сърдечен човек, който разпръсква оптимистично настроение и заразява с позитивната си нагласа.