Изненада в градината

Марцена Шулц

Hausengel Marzena Schulz

Oщe като дете имах доста позитивни асоциации с Германия. Тогава много хора получаваха пакети от Запада. Винаги съм си мечтала за такива пакети и съм съжалявалa, че нямам семейство в чужбина, което може да ми изпрати такива подаръци. Вече като възрастна, в продължение на няколко години, работих като сервитьорка. В работата си често сe срещах с немци, които обикновено бяха много мили и приятни хора. Тези срещи засилиха моята любов към Германия и Западът.

Мечтаех да работя като рецепционисткa, но това изискваше добри познания по немски език. Бях сигурна, че един престой в Германия ще бъде най-доброто решение, за да мога да подобря моят немски.

Eдин ден видях обява във вестникa "търсим домашни помощници за възрастни хора". Моят немски речник беше много ограничен по това време, но това не ме възпря. Бях толкова целеустремена към моята дестинация - Германия, че веднага отговорих на офертата. След интервюто за набиране на персонал, чаках няколко дни резултатът и предложението зa договор. Когато ми се обадиха, аз много се зарадвах и веднага се съгласих. Опаковах си куфара и  заминах за Германия на истинско пътeшествие.

Така започна моето приключение с фирмата  „Хаусенгел“. Моят късмет ме отведе при една по-възрастна дама, кoято беше много мила и сърдечна. Наричах я госпожа Мириам. Тя беше с деменция, но въпреки болестта, се разбирахме отлично. Договорът се оказа много добър за мен, бях уцелила в целта. Един есенен ден, докато приготвях обяда, реших да отида в градината,за да набера цветя за     г-жа Мириам. Знаех, че обича цветята и исках да й доставя удоволствие. Тананикайки си жизнерадостно, слизам по стълбите и изведнъж спрях…. Виждам големи зелени и сини крака! Стоях там, сякаш ударена от мълния. Изведнъж осъзнах, че имаме труп в градината. Горката жена още не го беше видяла. Не можех да й причиня този ужас! Върнах се в къщи, сервирах обяда, сякаш нищо не се е случило и междувременно се обадих на дъщерята й и й обясних цялата ситуация. След половин час пристигна полицията. „Трупът" се оказа бездомен човек, който се е настанил удобно в градината ни. Какво ми се случи при първият ми договор  в Германия!

След няколко месеца, получих мечтаната си работа, като рецепционистка в Полша и постигнах това, само благодарение на подобрените ми езикови познания по немски. Независимо от това, отвреме навреме, продължавах да работя в Германия като болногледачка. Благодарение на тази работа, научих много неща и промених живота си. Вече не работя като социален асистент, но все още се чувствам като част от семейството на ангелите. Никога не можеш да престанеш да бъдеш домашен ангел!

Искам да благодаря на целият екип на "Хаусенгел" за дългогодишното ни сътрудничество. Натрупаният опит е безценен. Всеки си има своето призвание и е хубаво да има възможност да помогне и да направи и другите щастливи.

 

Винаги съм готова за нови преживявания

Аудроне Тамулиене
Винаги съм готова за нови преживявания. В един слънчев септемврийски ден ме посрещна един интересен, разговорлив и опитен таксиметров шофьор, който току що се бе превърнал в такъв (преди това бил пощенски работник) и живеел от много години в Германия. Разговорът ни успя да разсее цялото ми вълнение. Бях приета от дъщерята на фамилията, където трябваше да работя. В градината забелязах една възрастна дама, тя ме видя, поздрави ме и аз я попитах за името й. Тя се представи с „Frau“ и каза фамилията си. После отидохме заедно до едно малко кафене да обядваме: седим до реката и аз се възхищавам на каменния мост, старите полу-дървени къщи, които са построени тук преди повече от 400 години.

Сътрудничеството с Хаусенгел ми дава сигурност

Зофия Махон, Любартов
Г-жа Зофия Махон работи преди това в сладкарница в родния си град Любартов. Днес тя помага на възрастни в Германия, като ги обгрижва в познатата им домашна среда. Историята й доказва, че всяка ситуация, която изглежда трудна, има своята хубава страна. Трябва само да се погледне по съответния начин.

Г-жа Зофия Махон от Любартов е градинар по професия. Преди да започне сътрудничеството й с „Хаусенгел“, работи седем години в една сладкарница. Макар че е доволна от работното си място, неочаквани съкращения я принуждават да започне работа в друг бранш. „Вече имах опит в грижите за възрастни, защото се грижих години наред за болната си баба. Мисля, че тази ситуация ми даде смелост. Знаех как трябва да говоря с баба и можех да й помагам. Това ми даде самоувереност и аз рискувах. Реших да стана социален асистент“, връща се г-жа Зофия към спомените си. Г-жа Зофия винаги е сърдечен човек, който разпръсква оптимистично настроение и заразява с позитивната си нагласа.

Сътрудничеството с Хаусенгел ми дава чувство за стабилност

Дорота Колбух, домашен ангел
Г-жа Дорота Колбух е приемала различни предизвикателства в професионалната си кариера. Много години работи в банка, където заема високи постове. След това решава да изпробва собствените си сили и започва дейност по занятие в Полша. Един ден попада в интернет на информация за Хаусенгел. Нашата фирма буди доверие и макар че г-жа Колбух още не говори немски по това време, тя решава да поеме поръчка за обгрижване в Германия. За г-жа Дорота няма граници, тя е много открита, както самата тя казва: »Винаги се настройвам позитивно, обичам хората и работата с тях. Когато приех първата поръчка, не знаех немски, но въпреки това не се притеснявах«. Оттогава г-жа Дорота помага на възрастни хора да преживеят добре златната есен на живота си. Тя разказва пред нас как изглежда денят на социалния асистент в Германия.