<
Schliessen
Schliessen

Изненада в градината

Марцена Шулц

Hausengel Marzena Schulz

Oщe като дете имах доста позитивни асоциации с Германия. Тогава много хора получаваха пакети от Запада. Винаги съм си мечтала за такива пакети и съм съжалявалa, че нямам семейство в чужбина, което може да ми изпрати такива подаръци. Вече като възрастна, в продължение на няколко години, работих като сервитьорка. В работата си често сe срещах с немци, които обикновено бяха много мили и приятни хора. Тези срещи засилиха моята любов към Германия и Западът.

Мечтаех да работя като рецепционисткa, но това изискваше добри познания по немски език. Бях сигурна, че един престой в Германия ще бъде най-доброто решение, за да мога да подобря моят немски.

Eдин ден видях обява във вестникa "търсим домашни помощници за възрастни хора". Моят немски речник беше много ограничен по това време, но това не ме възпря. Бях толкова целеустремена към моята дестинация - Германия, че веднага отговорих на офертата. След интервюто за набиране на персонал, чаках няколко дни резултатът и предложението зa договор. Когато ми се обадиха, аз много се зарадвах и веднага се съгласих. Опаковах си куфара и  заминах за Германия на истинско пътeшествие.

Така започна моето приключение с фирмата  „Хаусенгел“. Моят късмет ме отведе при една по-възрастна дама, кoято беше много мила и сърдечна. Наричах я госпожа Мириам. Тя беше с деменция, но въпреки болестта, се разбирахме отлично. Договорът се оказа много добър за мен, бях уцелила в целта. Един есенен ден, докато приготвях обяда, реших да отида в градината,за да набера цветя за     г-жа Мириам. Знаех, че обича цветята и исках да й доставя удоволствие. Тананикайки си жизнерадостно, слизам по стълбите и изведнъж спрях…. Виждам големи зелени и сини крака! Стоях там, сякаш ударена от мълния. Изведнъж осъзнах, че имаме труп в градината. Горката жена още не го беше видяла. Не можех да й причиня този ужас! Върнах се в къщи, сервирах обяда, сякаш нищо не се е случило и междувременно се обадих на дъщерята й и й обясних цялата ситуация. След половин час пристигна полицията. „Трупът" се оказа бездомен човек, който се е настанил удобно в градината ни. Какво ми се случи при първият ми договор  в Германия!

След няколко месеца, получих мечтаната си работа, като рецепционистка в Полша и постигнах това, само благодарение на подобрените ми езикови познания по немски. Независимо от това, отвреме навреме, продължавах да работя в Германия като болногледачка. Благодарение на тази работа, научих много неща и промених живота си. Вече не работя като социален асистент, но все още се чувствам като част от семейството на ангелите. Никога не можеш да престанеш да бъдеш домашен ангел!

Искам да благодаря на целият екип на "Хаусенгел" за дългогодишното ни сътрудничество. Натрупаният опит е безценен. Всеки си има своето призвание и е хубаво да има възможност да помогне и да направи и другите щастливи.

 

Хаусенгел- моето успешно поприще

Maria Marinova, Isperich
Работата като болногледач не е лека и често е изпълнена с редица предизвикателства. Изисква се отношение, внимание и много търпение към обгрижваното лице. Ето какво ни споделя Мария Маринова, дългогодишна болногледачка.

Тишината

Лаура Бихай
През месец август 2010 година в Унгария, беше много горещо. Температурата понякога достигаше над 38 градуса. Но това нямаше значение за мен, защото след два дълги и уморителни месеца, най-накрая получих предложение от фирма „Hausengel“. Бях изключително развълнувана, че ще работя в чужбина. Бях абсолютно неопитна в такова пътуване и исках да отида с микробус до Германия.

Винаги съм готова за нови преживявания

Аудроне Тамулиене
Винаги съм готова за нови преживявания. В един слънчев септемврийски ден ме посрещна един интересен, разговорлив и опитен таксиметров шофьор, който току що се бе превърнал в такъв (преди това бил пощенски работник) и живеел от много години в Германия. Разговорът ни успя да разсее цялото ми вълнение. Бях приета от дъщерята на фамилията, където трябваше да работя. В градината забелязах една възрастна дама, тя ме видя, поздрави ме и аз я попитах за името й. Тя се представи с „Frau“ и каза фамилията си. После отидохме заедно до едно малко кафене да обядваме: седим до реката и аз се възхищавам на каменния мост, старите полу-дървени къщи, които са построени тук преди повече от 400 години.