<
Schliessen
Schliessen
headerImages.0.alternative

За нас

нашата лична история, нашите ценности

„Хаусенгел“ е семейна фирма, която предлага успешно подбрани и поверени поръчки на социални асистенти още от 2005 г. Дългогодишният опит ни показва, че можем да бъдем успешни само със сърце. От свой собствен опит знаем, че можем да пожънем успех само ако влагаме сърце в ежедневната работа.

Нашето мото гласи „изцяло обгрижени“. Това мото важи не само за хората, нуждаещи се от грижи. Следваме този принцип и в работата си със социални асистенти. Ние сме екип от професионални и опитни консултанти. Помагаме на своите франчайзополучатели при уреждането на нужните формалности. Стараем се да им дадем усещане за сигурност, като им предлагаме ясни и прозрачни условия на договаряне, здравни застраховки, застраховка „Злополука“ и „Гражданска отговорност“. Предоставяме на своите социални асистенти личен координатор, който с оглед на техния комфорт следи всички процеси и помага в различни ситуации. Основата за изграждане на нашата дейност бяха личният опит и собствената ни история. Затова се отнасяме към своите клиенти и социални асистенти с уважение, достойнство и сърце.

„Хаусенгел“ – нашата концепция, нашата история

Всичко започна с това, че баща ми разви деменция. Като безброй други семейства изведнъж бяхме изправени пред предизвикателството да му осигурим достойни грижи в познатата домашна среда.

Нашата лична история ни мотивира да споделим опита и знанията си с всички семейства, които в подобно положение търсят компетентни и любящи платени помощници. Предприемаческа група „Хаусенгел“ беше основана. Концепцията на „Хаусенгел“ никога не е била само бизнес модел, а винаги и много личен въпрос.

Всички заедно работим за целта нуждаещи се хора да получават грижите и вниманието, от които се нуждаят и които ще им дадат възможност да продължат да живеят в познатата си среда.

Ваша Дорис Венц

Нашата философия
»Обслужването на нуждаещи се от грижи хора в Германия и прилагането на принципа „амбулаторно преди стационарно“ е едно от най-големите предизвикателства пред нашето общество. Обгрижване в собствения дом от надеждни, опитни и обучени социални асистенти е решението и бъдещето на такъв вид грижи. Нашата цел е да помогнем за предоставянето на нуждаещите се на грижите и помощта, от които се нуждаят наистина и които ще им дадат възможност да продължат да живеят в познатата си среда.«
Зимон Венц, основател и председател на УС

Нашата история – разказана от Дорис Венц

Дорис Венц

Всичко започна през есента на 1995 г. ...

Първият домашен ангел беше полска помощница за моя баща. Вече предаваме опита и знанията си на всички семейства, които са попаднали в подобна ситуация и се нуждаят от помощ.

През октомври 1995 г. паметта на баща ми, който тогава беше на 75 години, отслабваше все повече. Дотогава той, който беше санитар по професия, се беше грижил за майка ми след нейния инсулт. За да помагам на баща си, поисках от своя работодател – тогава бях фотолаборант, половин година отпуск. Много бързо стана ясно, че баща ми развива деменция и се нуждае от грижи.

Семейни грижи за бащата

Първоначално половингодишният отпуск прерасна постепенно в общо почти 10 години. Тогава взех решение да напусна работа окончателно и да поеме грижите за родителите си. Съпругът ми и синът ми Зимон ми помагаха, доколкото можеха. Имаше трудни моменти, когато мъжът ми трябваше да замине в командировка в чужбина и не можех да намеря помощник нито сред роднините, нито сред познатите. И фактът, че синът ми трябваше да прекъсне следването си, за да помага на баба си, дядо си и на мен, също ми тежеше много.

Първи опит с полски социален асистент

Научихме от познати, че е възможно да се поканят социални работници от Полша като помощници в домакинството. Бяхме в нужда и се осмелихме да опитаме, но в началото имаше големи трудности. Младият помощник, който искаше да се утвърди пръв при нас, не се справяше със ситуацията, не можеше да заведе баща ми до тоалетната. И комуникацията беше много лоша. Вторият опит не беше по-добър, тъй като баща ми, както и майка ми се страхуваха от въпросната дама.

След тези обезсърчаващи опити искахме да се опитаме още веднъж да намерим помощ от роднини и познати, но за съжаление, отново не успяхме.

Тогава мъжът ми видя в обява във вестника телефона на полякиня, която живееше в Германия и предлагаше помощта си.

В телефонен разговор ни беше обещана жена с добро владеене на немски език срещу посредническа такса от 1200 германски марки. Жената трябваше да получава 1000 германски марки месечно. С надеждата да сме намерили подходящата помощница мъжът ми замина за Берлин, който е на около 500 км от нас.

В търсене на доверен социален асистент

На един паркинг много набързо стана „предаването“ на посредническата такса и „получаването“ на обещаната жена. След като посредницата си получи парите, тя си тръгна и остави мъжа ми сам с жената. За съжаление, той констатира бързо, че владеенето на немски изобщо не е добро. Тя не разбираше и не говореше нито дума. На следващия ден той откара жената обратно в Полша на свои разноски.

Отначало следващата жена беше многообещаваща, но след няколко седмици стана ясно, че има проблем с алкохола. По този начин се провалиха няколко опита да намерим подходяща помощница по обява във вестниците.

Въпреки многото неуспехи, ние бяхме решили твърдо да не оставяме баща ми в дом. Исках да му осигуря възможността да изживее последните си дни в позната среда, с която е свикнал, тоест в семеен кръг. Ежедневни ритуали като слагане в леглото с помощта на майка ми показваха колко е добре за него да бъде обгрижван у дома. Двамата можеха да приключат деня спокойни и да си легнат. С много спокойствие, търпение и познати думи успявах да успокоя и през нощта баща си, който се плашеше понякога. Едва когато се свързахме с полска посредница от Новогард, нещата за нас се обърнаха и получихме добър полски социален асистент.

Синът ми, който следваше право, ми каза веднага, че е твърдо против да ангажираме жената нелегално.

Затова той започна да търси възможности да я назначим легално в Германия. След като намери такъв начин и регистрирахме надлежно своята полска помощница, получихме любяща подкрепа в грижите и обслужването на баща ми.

Последваха запитвания от други семейства, които също се нуждаеха от помощ и търсеха подходящ социален асистент. Помогнахме им и така бяха положени основите за фирма „Хаусенгел“.

Дорис Венц

 

В момента „Хаусенгел“ е международна фирма. Освен централата в Германия имаме офиси в Полша, Унгария, Литва, България, Хърватия и Румъния.