Schliessen
Schliessen

Винаги съм готова за нови преживявания

Аудроне Тамулиене

Hausengel Audronė Tamulienė

Винаги съм готова за нови преживявания. В един слънчев септемврийски ден ме посрещна един интересен, разговорлив и опитен таксиметров шофьор, който току що се бе превърнал в такъв (преди това бил пощенски работник) и живеел от много години в Германия. Разговорът ни успя да разсее цялото ми вълнение.

Бях приета от дъщерята на фамилията, където трябваше да работя. В градината забелязах една възрастна дама, тя ме видя, поздрави ме и аз я попитах за името й. Тя се представи с „Frau“  и каза фамилията си. После отидохме заедно до едно малко кафене да обядваме: седим до реката и аз се възхищавам на каменния мост, старите полу-дървени къщи, които са построени тук преди повече от 400 години.

В продължение на четирите месеца, които прекарах там със сигурност, не всичко  беше лесно и безпроблемно, но сега, като мина време, си спомням само за хубавите моменти.                                                         Непрекъснато разпитвах милата жена, защото исках да опресня спомените й и да й помогна от отделни думи и изрази, да състави един разказ…. Но не винаги се получаваше…. След това започнах аз бавно да разказвам и бях изумена, че успявах да оформя истории с прости изречения – за моята градина, моето семейство, Литва. Дори й показвах семейни снимки, пусках ѝ музика. И когато я попитах дали й е интересно, видях колко е щастлива. Тя също стана по - отзивчива, започна да ми задава въпроси, коментираше снимките и се чудеше как всичко това може да се побере в толкова малко нещо като мобилен телефон.

Всеки ден тренирахме заедно в градината. Всеки от нас познава тези разходки с ролатора. Оставяхме си време да разгледаме всяко цвете, да чуем малките птици. А възрастната жена беше най-развълнувана за небето – за нея беше толкова забавно да гледа следите от самолети!

Радостта от малките неща: залезите, кафе с мляко на терасата, яйце за закуска!

Сърцето ми се изпълваше с топлина, когато виждах на лицето й изписано блаженство преди да заспи, когато си пожелавахме лека нощ и сладки сънища,.

Често прозорците и вратата към градината стояха отворени. Проветрението по всяко време на годината е много важно. Една нощ се събудих и станах. Прозорците пак бяха отворени, но не я виждах. Много се уплаших. Не беше в кухнята, вратата към градината беше затворена…. Най-накрая я намерих да седи в тъмното в стаята за гости. Тя объркваше деня и нощта, дори когато беше тъмно. не беше лесно да се разбере с времето.

Ежедневието ни е винаги едно и също: сутрешен тоалет и закуска, гледане на няколко телевизионни предавания, посещение на пазара, обяд след това.

Също така беше важно всеки да отделя време за себе си. В свободното си време пътувах с влак до града или се разхождах из гората. Правих снимки и се наслаждавах на свободното си време. Дори една моя снимка беше публикувана в местният вестник. Това остава един от най-скъпите ми спомени.

Тези ценни преживявания обогатяват живота. Благодарна съм за съдбата си и за всички тези, които срещнах по пътя си!   Да живееш в хармония със себе си и със света е най-важното нещо!

Изненада в градината

Марцена Шулц
Oщe като дете имах доста позитивни асоциации с Германия. Тогава много хора получаваха пакети от Запада. Винаги съм си мечтала за такива пакети и съм съжалявалa, че нямам семейство в чужбина, което може да ми изпрати такива подаръци. Вече като възрастна, в продължение на няколко години, работих като сервитьорка. В работата си често сe срещах с немци, които обикновено бяха много мили и приятни хора. Тези срещи засилиха моята любов към Германия и Западът. Мечтаех да работя като рецепционисткa, но това изискваше добри познания по немски език. Бях сигурна, че един престой в Германия ще бъде най-доброто решение, за да мога да подобря моят немски.

Сътрудничеството с Хаусенгел ми дава сигурност

Зофия Махон, Любартов
Г-жа Зофия Махон работи преди това в сладкарница в родния си град Любартов. Днес тя помага на възрастни в Германия, като ги обгрижва в познатата им домашна среда. Историята й доказва, че всяка ситуация, която изглежда трудна, има своята хубава страна. Трябва само да се погледне по съответния начин.

Г-жа Зофия Махон от Любартов е градинар по професия. Преди да започне сътрудничеството й с „Хаусенгел“, работи седем години в една сладкарница. Макар че е доволна от работното си място, неочаквани съкращения я принуждават да започне работа в друг бранш. „Вече имах опит в грижите за възрастни, защото се грижих години наред за болната си баба. Мисля, че тази ситуация ми даде смелост. Знаех как трябва да говоря с баба и можех да й помагам. Това ми даде самоувереност и аз рискувах. Реших да стана социален асистент“, връща се г-жа Зофия към спомените си. Г-жа Зофия винаги е сърдечен човек, който разпръсква оптимистично настроение и заразява с позитивната си нагласа.

Сътрудничеството с Хаусенгел ми дава чувство за стабилност

Дорота Колбух, домашен ангел
Г-жа Дорота Колбух е приемала различни предизвикателства в професионалната си кариера. Много години работи в банка, където заема високи постове. След това решава да изпробва собствените си сили и започва дейност по занятие в Полша. Един ден попада в интернет на информация за Хаусенгел. Нашата фирма буди доверие и макар че г-жа Колбух още не говори немски по това време, тя решава да поеме поръчка за обгрижване в Германия. За г-жа Дорота няма граници, тя е много открита, както самата тя казва: »Винаги се настройвам позитивно, обичам хората и работата с тях. Когато приех първата поръчка, не знаех немски, но въпреки това не се притеснявах«. Оттогава г-жа Дорота помага на възрастни хора да преживеят добре златната есен на живота си. Тя разказва пред нас как изглежда денят на социалния асистент в Германия.