<
Schliessen
Schliessen

Фирма „Hausengel“помага – Тук са нашите истории

Преди повече от две седмици до нас достигна една ужасяваща новина: Русия обяви война на Украйна! Оттогава насам събитията се развиват с огромна бързина и предизвикват дълбоко съчувствие и несигурност в цяла Европа, но и огромно желание за помощ. След първоначалния шок, настъпи времето да действаме. Как всички ние можем да помогнем на украинския народ? Служителите на фирма „Hausengel“  запретнаха ръкави и са намериха най-различни начини да помогнат.

Материална подкрепа

Войната в Украйна засяга много силно всички нас. Някои служители на „Hausengel“ дори имат близки роднини, които страдат при тези ужасни обстоятелства. Ето защо организирахме кампания за набиране на средства в рамките на компанията и поканихме служителите си да се включат. Заедно досега сме събрали над 1700 Евро! С тази финансова подкрепа помагаме на местната общност от Тернополска област в Украйна. Фирма „Hausengel“ дари още 2 230 Евро за Украйна на Полската хуманитарна помощ (ПХП). ПХП е известна организация, която от 29 години предоставя помощ на хора в хуманитарни кризисни ситуации.

Макар, че сумата на даренията ни е само капка в морето, ние смятаме, че всеки принос е от значение!

В интернет можете да намерите много други организации, които призовават за дарения. Посочихме такива проверени организации за набиране на средства в последната ни актуална публикация. Всеки човек може да даде своя принос и по този начин да помогне на нашите украински съграждани. Те се нуждаят сега от нашата помощ.

Дарения

Спешно са необходими не само пари, но и дарения. Затова подарихме и спални чували, термочаши, макинтоши, батерии за ток и чадъри. Чрез организираната от „Стари Брауар“ в Познан акция, те бяха частично раздадени на бежанците от Украйна, достигнали Полша. Друга част е за жителите на Лвов и околностите.

Освен това дарихме носни кърпички и защитни маски и ги изпратихме на фондация „ORCHidea“ от Познан. Те бяха транспортирани на 1 март до Украйна.

 

Необходимостта е майка на изобретенията - Всеки помага, кой както може

В тази извънредна ситуация става ясно едно: със самоинициатива може да се постигне много. Служителите на „Hausengel“ са разработили и частни инициативи, за да помогнат. Развълнувани сме от техния ангажимент, но не сме изненадани. Защото знаем, че работим с прекрасни хора с големи сърца, които помагат безкористно в случай на нужда. Гордеем се с голямото желание за помощ в нашата компания и бихме искали да вдъхновим още повече хора да помогнат, като разкажем нашите истории!

  • Заедно с местната асоциация на доброволните пожарникарски екипи нашата колежка Агнешка от офиса в Люблин помогна за изготвянето на призив до немските пожарни екипи. В него те бяха помолени да дарят оборудване и защитни средства: защитно облекло, каски, пожарни маркучи и т. н. Събраните по този начин дарения ще бъдат предоставени на пожарникарските команди в Украйна, които спешно се нуждаят от подкрепа на „Hausengel“.
  • Ивона, младши ръководител на екип от офиса в Люблин, помага при сервирането на храна в един от местните хотели. Най-много я завладява гледката на майките с малките им деца, които няма къде да отидат. Три млади майки са успели да си намерят квартира наблизо. Ивона подари на всяко от тях ръчно изработен бебешки комплект: спални чували, одеяла, възглавници и дрехи. "Тези неща не са от първа необходимост като храна или лекарства, но всяка майка иска да види детето си чисто и подредено, дори ако трябва да остави себе си настрана, за да го направи. Уших бебешките костюми, за да създам някаква нормалност, която децата - независимо от възрастта - трябва да чувстват. Майките, които получиха подаръка, бяха много щастливи от него, защото знаят, че ще мине много време, преди да могат да осигурят на децата си спокоен сън в собственото им легло. Страданието на всички засегнати е сърцераздирателно, но това на невинните, беззащитни деца е особено тежко. Най-важното през този период е да им осигурим безопасни и достойни условия на живот. "
  • Нашата колежка Каролина от офиса в Познан участва в организационната подкрепа за бежанците заедно със семейството си. Понастоящем тя търси жилище за семейство бежанци от Украйна, като им помага при уреждането на необходимите формалности и активно търси начини за събиране на средства за наема. Каролина обяснява: "Хората, които бягат от Украйна от ужасите на войната, се озовават в чужда страна, където трябва да изградят нов живот за една нощ. Опитваме се да улесним този процес и да им помогнем. Например, като ги свържем със съответните институции или частни лица, които предлагат помощ. В професионален план помагам на полски болногледачи, които са в различни трудни ситуации. Издирвам най-подходящите предложения за работа за тях. По същия начин постъпвам и с бежанците от Украйна: също се опитвам да намеря най-доброто предложение за тях. Затова правя точно това, което умея най-добре, за да помогна на бежанците. Всеки може да допринесе с уменията и талантите си - помощта невинаги трябва да е финансова. Важно е също така да се осигури чисто човешка подкрепа в трудни моменти. Искаме украинците да почувстват, че не са сами. "
  • Сесилия работи в „Hausengel“в данъчния отдел. Тя приема украинско семейство с две деца на възраст - 5 години и 18 месеца. С подкрепата на колегите си от нашия офис в Познан, Сесилия не само координира пътуванията на четиричленното семейство из Полша, но и отвори сърцето и дома си за нуждаещите се. Тя обяснява, че "в такива ситуации просто трябва да действаш, няма за какво да мислиш. Когато друг човек е в нужда, рефлексът на сърцето е да му помогне колкото е възможно повече. " Чувства ли, че прави нещо изключително? „Не го виждам по този начин. Аз правя това, което е правилно. Не търся оправдания. Убедена съм, че помощта не е нещо, което е запазено за избрана група. Всеки дава толкова, колкото може. "
  • Едно малко литовско момиче с голямо сърце

Кристина работи като младши ръководител на екип в отдела за управление на грижи в литовския ни офис в Каунас. Тя разказа една история за дъщеря си, която наистина ни трогна!

Самата Кристина е подкрепила финансово няколко кампании за събиране на най-необходимите за украинците неща: "Хората в Украйна се нуждаят от лепенки, бинтове, йод, водороден пероксид, продукти за лечение на рани, продукти за лична хигиена за жени, памперси за бебета и храна за деца. Събрахме тези неща и ги закарахме в Украйна с десет автобуса. Останалото е за бежанците. Хората напускат домовете си само с един куфар и често само с малка чанта с документи. Те се нуждаят от нашата помощ. "

Мащабът на усилията за оказване на помощ е впечатляващ. Толкова много различни хора се организират, за да помогнат на другите. Те сами организират действия или се обръщат към съществуващите институции и предлагат своето време, умения и налични ресурси. И дори най-малките искат да помогнат:

"Когато дъщеря ми видя, че участвам в тези акции, тя заклати касичката си и предложи спестените си джобни пари, за да помогне на бежанците",раз- казва Кристина. "Гордея се с нея, че е успяла да направи такъв жест на толкова млада възраст. За нас това са няколко десетки Евро, за тях - цялото им състояние, а за хората, които бягат от войната, това е възможността да получат топла храна и чисти дрехи. Но преди всичко това е осезаемо доказателство за щедрата подкрепа".

Нашите служители помагат по много различни начини на много места! Вероятно има още много истории за частни инициативи за оказване на помощ, за които не сме чували. Но в този момент най-важното е да действате. Дори и да е нещо съвсем малко, то ще подобри положението на поне един човек.

Гордеем се с екипа на фирма „Hausengel“ и с желанието им да помагат и сме щастливи, че можем да правим добро заедно.