<
Schliessen
Schliessen

Световен ден на сърцето

29 септември е Световният ден на сърцето. Денят се отбелязва, за да се насърчи използването на превантивни стъпки и промени в начина на живот. Така могат да се избегнат  сърдечно-съдови заболявания, като инфаркт, инсулт, сърдечна недостатъчност и др. Сърдечносъдовите заболявания придобиват застрашителните размери, но те могат да бъдат предотвратени с малки промени в ежедневието ни.

 

Мили билногледачи, ето няколко съвета, които могат да бъдат от полза за здравето на вашето сърце и това на обгрижваните от вас хора:

Здравословното хранене е важна стъпка за здравето на сърцето ни.Ограничете консумацията на полуфабрикати, богати на захар и мазнини. Спрете консумацията на газирани напитки и натурални сокове и вместо тях приемайте вода или неподсладени сокове. Също така винаги избирайте пресен плод вместо сладкиши и захарни изделия и не прекалявайте с алкохола. Бъдете бдителни с вашия режим на хранене и с този на лицето, за което се грижите!

Високото кръвно налягане е рисков фактор номер едно за сърдечносъдовите заболявания. Високото кръвно трябва да се контролира , въпреки че не винаги има ясно изразени симптоми и много хора не знаят, че го имат. Контролирайте кръвното си налягане и запазете сърцето си!

Нормално ниво на кръвната захар е също важен фактор. Хората с диабет страдат и от сърдечносъдови заболявания. Ето защо, ако диабетът не е диагностициран и не се лекува се увеличаване риска от инфаркт или инсулт. Проследявайте нивото на кръвна си захар и взимайте мерки за поддържането й в норма. Контролът на диабета понижава риска за сърцето.

Движението е живот. Движение е важна стъпка за намаляване риска от сърдечносъдови заболявания. Не е задължително да спортувате, за да поддържате здраво сърце си. Ходете редовното пеша, или винаги когато можете да отделите време, сутрин или вечер.Важно е да се знае, че ходенето, домашната работа, танците – всичко помага. При хубаво време и възможност, се възползвайте от разходка навън с пациента ви!

Откажете се от тютюнопушене . Хората, които пушат, са изложени на значително по-голям риск от сърдечно-съдови заболявания и често страдат от преждевременна смърт. Дори и пасивното излагане на цигарен дим може да увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания. Така че избягвате цигарите,  избягвате и места, наситени с гъст цигарен дим. Отказът от тютюнопушене може да съхрани не само здравето на пушача, но и това на околните.

Здрав дух – здраво тяло! Знаете тази поговорка, нали? Депресията, гневът, безпокойството , песимизмът ни разболяват не само психически, но и физически. Те са неблагоприятни за сърцето и за целия организъм. Опазете духа си здрав, опазете тялото здраво!

Мили болногледачи, бъдете внимателни и грижовни към вашето сърце, за да е то  здраво. Помагайте на тези околовас да правят същото!

Честит ден на Сърцето!