<
Schliessen
Schliessen

Светлината около нас и в Душите ни

Бъдни вечер и Коледа са най-светлите празници в годината. Това са моменти на вълшебство, топлина и уют в сърцата... Коледа ни кара да мечтаем, прави ни по-усмихнати, по-сърдечни, по-добри един към друг!  Коледа е най-чаканият празник за милиони хора по света.

С настъпването на месец декември започваме да се подготваме  за предстоящите Коледно-Новогодишни празници. Коледния дух вече е навсякъде.

По Коледа традициите по света са най-различни. Ще споделим някои от тях и с вас:

Подаръци в чорапи в Англия

В Англия подаръците пристигат през нощта от английския Дядо Коледа - Father Christmas  и са напъхани в чорапи. На 25 декември сутринта децата ги разопаковат.

Светещи кораби в Гърция

В Гърция подаръците се раздават едва в новогодишната нощ на 31 декември, когато гърците почитат Свети Василий. Именно той се грижи за подаръците за празника. И тъй като гърците са морска нация, те украсяват декоративни корабчета със светещи гирлянди, които поставят в двора на къщата или на прозорците. По този начин те почитат и своите сънародници моряци, които работят по време на празника.

Елхи от манго в Гана

За повечето хора по света Коледа е немислима без коледно дърво. Но какво се случва в страните, където няма елхи? Тъй като в Африка почти няма иглолистни дървета, в Гана, например, за заместител използват дърво кашу или манго. Тамошният Дядо Коледа е повлиян силно от западния свят, казва се Santa Claus и раздава подаръците на 26 декември, които почти винаги включват облекло.

Криене на метли в Норвегия

Норвежците имат един необичаен ритуал на Коледа: крият всички метли и бърсалки за под, за да не могат вещиците да ги откраднат и да отлетят с тях през празничната нощ, а децата получават подаръците си още на 24 декември - носи ги обаче не Дядо Коледа, а коледният гном, наречен Julenissen.

Хартиени фенери в Китай

Китайците също в по-голямата си част не са християни. Те правят коледна украса по време на зимния сезон, и то най-вече в Пекин. Християните, а и онези, които просто харесват коледните традиции, украсяват домовете си с коледни елхи, хартиени фенери в типичен китайски стил и празнуват със семейството и приятелите.

Прогонване на Злото в България

На Бъдни вечер българите гоним злото с тамян. Традицията повелява на Бъдни вечер най-възрастният член на фамилията да прикади с тамян всички пространства в дома - с цел да прогони злото. В нощта против 25 декември дядо Коледа оставя подаръците под елхата.

Коледните традиции по света са едновременно различни, но и съдържащи нещо общо- това са вярата в доброто, поверията за здраве и благоденствие, вкусните празнични трапези, уютните събирания с близките по Коледа са всеобщи и всяко християнско семейство държи на тях.

Коледа е Магия, но  Магията е в самите нас! Нека си създадем едно вълшебно Преживяване с вяра в доброто, с топлина в сърцата и празнична мелодия в душата!

Весели празници със Светлината около нас и вътре в нас!