Светлината около нас и в Душите ни

Бъдни вечер и Коледа са най-светлите празници в годината. Това са моменти на вълшебство, топлина и уют в сърцата... Коледа ни кара да мечтаем, прави ни по-усмихнати, по-сърдечни, по-добри един към друг!  Коледа е най-чаканият празник за милиони хора по света.

С настъпването на месец декември започваме да се подготваме  за предстоящите Коледно-Новогодишни празници. Коледния дух вече е навсякъде.

По Коледа традициите по света са най-различни. Ще споделим някои от тях и с вас:

Подаръци в чорапи в Англия

В Англия подаръците пристигат през нощта от английския Дядо Коледа - Father Christmas  и са напъхани в чорапи. На 25 декември сутринта децата ги разопаковат.

Светещи кораби в Гърция

В Гърция подаръците се раздават едва в новогодишната нощ на 31 декември, когато гърците почитат Свети Василий. Именно той се грижи за подаръците за празника. И тъй като гърците са морска нация, те украсяват декоративни корабчета със светещи гирлянди, които поставят в двора на къщата или на прозорците. По този начин те почитат и своите сънародници моряци, които работят по време на празника.

Елхи от манго в Гана

За повечето хора по света Коледа е немислима без коледно дърво. Но какво се случва в страните, където няма елхи? Тъй като в Африка почти няма иглолистни дървета, в Гана, например, за заместител използват дърво кашу или манго. Тамошният Дядо Коледа е повлиян силно от западния свят, казва се Santa Claus и раздава подаръците на 26 декември, които почти винаги включват облекло.

Криене на метли в Норвегия

Норвежците имат един необичаен ритуал на Коледа: крият всички метли и бърсалки за под, за да не могат вещиците да ги откраднат и да отлетят с тях през празничната нощ, а децата получават подаръците си още на 24 декември - носи ги обаче не Дядо Коледа, а коледният гном, наречен Julenissen.

Хартиени фенери в Китай

Китайците също в по-голямата си част не са християни. Те правят коледна украса по време на зимния сезон, и то най-вече в Пекин. Християните, а и онези, които просто харесват коледните традиции, украсяват домовете си с коледни елхи, хартиени фенери в типичен китайски стил и празнуват със семейството и приятелите.

Прогонване на Злото в България

На Бъдни вечер българите гоним злото с тамян. Традицията повелява на Бъдни вечер най-възрастният член на фамилията да прикади с тамян всички пространства в дома - с цел да прогони злото. В нощта против 25 декември дядо Коледа оставя подаръците под елхата.

Коледните традиции по света са едновременно различни, но и съдържащи нещо общо- това са вярата в доброто, поверията за здраве и благоденствие, вкусните празнични трапези, уютните събирания с близките по Коледа са всеобщи и всяко християнско семейство държи на тях.

Коледа е Магия, но  Магията е в самите нас! Нека си създадем едно вълшебно Преживяване с вяра в доброто, с топлина в сърцата и празнична мелодия в душата!

Весели празници със Светлината около нас и вътре в нас!

Актуални съобщения
Поглед зад кулисите, съобщения и събитията
Всички новини

Лятна томбола за болногледачи

Участвайте! Лятото наближава. Специално за франчайзполучателите на Хаусенгел сме подготвили следващата ни лотария. Всички болногледачи, които приемат договор през лятото, могат да спечелят парични…

Развивате самостоятелна дейност в Германия? Не забравяйте да платите данъците си в германската данъчна служба!

Всички болногледачи, които работят с Хаусенгел, развиват самостоятелна дейност в Германия. Служителите на Хаусенгел подпомагат всички франчайзполучатели при всички административни формалности, т.е. и…

Великденската лотария приключи!

Победителите във Великденската лотария на Хаусенгел вече са известни!

Нашите франчайзполучатели, които бяха на договор в Германия от 6 до 11 април 2023 г., автоматично се включиха във Великденската…