Schliessen
Schliessen

Огнени нощи и летящи яйца: великденските традиции в Германия

Много от нашите болногледачи предпочитат да прекарат великденските празници у дома със семействата си. Ако обаче пътувате в Германия по това време, ще можете да се насладите и на великденските обичаи, които освен класическите шарени яйца и традиционната великденска закуска могат да бъдат общителни и понякога малко странни. Бихме искали да благодарим на всички болногледачи, които поемат задача през великденския период, и да възнаградим тяхната ангажираност с томбола и допълнителна награда. Може би ще преживеете и великденски огън или ще участвате в хвърляне на яйца? Не сте запознати с това? Тогава прочетете за тези немски великденски традиции сега.

Великденските традиции са не само дълбоко вкоренени в немската култура, но и внасят радост и забавление в ежедневието. Бихме искали да обърнем специално внимание на две специални великденски традиции: великденския огън и хвърлянето на яйца.

Тези обичаи предлагат чудесни възможности да споделите незабравими моменти с възрастните хора, за които се грижите, или с цялото семейство, докато се наслаждавате на празничната атмосфера в Германия. 

Великденският огън: море от светлини, което прогонва зимата

Великденският огън е впечатляващ обичай, който се празнува в много части на Германия. В съботната вечер преди Великденската неделя хората се събират навън, за да запалят голям огън. Тази традиция символизира победата на пролетта над зимата и на светлината над тъмнината. Това е момент на общност и топлина и има много дълга традиция. 
Съществуват и няколко приказки и митове, свързани с този обичай. Предполага се, че в миналото около огъня са танцували и когато той почти е изгорял, са прескачали ниските въглени или пламъци. Това традиционно се е смятало за изпитание на смелостта, но се е свързвало и с идеята, че прескачането на огъня може да лекува болести и да предпазва от тях. Днес великденският огън се използва предимно като семеен или малък народен празник, който събира хората заедно. Пламъците на великденския огън светят през нощта и създават хипнотизиращо море от светлина, което е незабравима гледка за мнозина. Ако все още не сте го изпитали, непременно трябва да го посетите.

Хвърляне на яйца: Любопитна игра с традиции

На пръв поглед може да звучи малко налудничаво, но в някои региони на Германия игрите с твърдо сварени яйца са популярна традиция на Великден. И както подсказва името: те се хвърлят.
Има различни варианти на тази игра: някои се опитват да запратят яйцата до целта им с възможно най-малък брой хвърляния, като хвърлящият яйцата винаги тича след хвърленото от него яйце. Други се опитват да хвърлят яйцата колкото се може по-високо и по-далеч, без да ги счупят. Ако яйцето остане непокътнато при хвърлянето, се смята, че това носи късмет на човека, който го хвърля. Някои дори хвърлят яйцата върху собствената си къща с надеждата, че няма да се счупят. Ако яйцето остане цяло, се казва, че то предпазва къщата от удари на мълнии. Така или иначе, този великденски обичай предизвиква много смях, а яйцата - независимо дали са счупени или не - просто се изяждат след това. Чували ли сте за хвърлянето на яйца или някога сте участвали в него?

Както и да прекарате Великден: Пожелаваме ви светъл и благословен Великден и хубави празнични дни.