<
Schliessen
Schliessen

Между два свята: Мария преживява специален празничен сезон в Германия

Работата като болногледач по време на празничния сезон е предизвикателство за мнозина, особено ако работите далеч от дома. Мария, опитен болногледач от Hausengel, споделя опита си за това как все пак превръща празничния сезон в специално и пълноценно време без собственото си семейство.

Мария казва, че работата с германски семейства в навечерието на Коледа предоставя уникална възможност да се запознае с културата и традициите на Германия. "Въпреки че не мога да бъда със собственото си семейство, често намирам нещо като второ семейство тук, в Германия, и приятелски настроени хора, които наистина оценяват мен и това, което правя." Тя подчертава значението на културния обмен: "Споделяме нашите обичаи и традиции. Аз допринасям със своите истории и рецепти, а в замяна научавам много за немските коледни традиции - има много прилики, но и разлики. Винаги имам какво ново да разкажа, когато се прибера у дома. Особено обичам коледните пазари!"

Мария също подчертава значението на съвместните дейности: “Украсяваме заедно коледната елха, печем бисквити и пеем коледни песни. Има толкова много прекрасни моменти, които преживяваме заедно. Тези дейности не само създават празнична атмосфера, но и са забавни и за двама ни. Ако здравето ми позволява, винаги се опитвам да включвам възрастните хора колкото се може повече. Споделянето е това, което кара много хора да разцъфнат, а можеш да споделиш толкова много, особено по Коледа.”

Въпреки че е далеч от собственото си семейство, Мария не се чувства самотна по време на празничния сезон. "Хората, за които се грижа, се превръщат в моето разширено семейство. Ние сме там един за друг и създаваме общност, която прави разстоянието до дома ми малко по-лесно. Освен това винаги сме в контакт чрез WhatsApp и видеоразговори - аз и моето семейство. Това не е същото като да се срещаме лично, но ми помага да поддържам връзка".

Друг аспект, на който Мария набляга, е финансовата страна. “Почивката е и времето, когато мога да печеля повече като болногледач в Германия. Допълнителните доходи ми позволяват да подкрепям финансово семейството си и да осигуря собственото си бъдеще. След празниците планирам да си взема по-дълга почивка, за да прекарам време със семейството си и да си почина.”

Мария вижда предизвикателствата на празничния сезон като възможност да подобри професионалното и финансовото си положение, като същевременно запази връзката със семейството си. “Жертвите, които правя през това време, се отплащат, а опитът, който трупам, е безценен. Това е инвестиция в моето бъдеще и това на семейството ми.”