Какво ниво на немски език се изисква от болногледача?

Обгрижването на възрастни хора в Германия напоследък се превърна в популярна и доходоносна работа за хората, които искат да работят в чужбина. За същата работа като в Полша те могат да печелят в евро, което означава няколко пъти по-висока заплата, отколкото в Полша. Това е трудна професия, която изисква много съпричастност, търпение и разбиране, но и добро психическо и физическо състояние. Болногледачите помагат на възрастните, зависими и често болни хора да се справят с ежедневието си. В зависимост от нуждите на пациента, задачите на полагащия грижи са различни.

 Едно от изискванията за работа като болногледач е владеене на немски език.

Какво ниво на немски език се изисква от болногледача?

Обгрижването на възрастни хора в Германия напоследък се превърна в популярна и доходоносна работа за хората, които искат да работят в чужбина. За същата работа като в Полша те могат да печелят в евро, което означава няколко пъти по-висока заплата, отколкото в Полша. Това е трудна професия, която изисква много съпричастност, търпение и разбиране, но и добро психическо и физическо състояние. Болногледачите помагат на възрастните, зависими и често болни хора да се справят с ежедневието си. В зависимост от нуждите на пациента, задачите на полагащия грижи са различни.

 Едно от изискванията за работа като болногледач е владеене на немски език.

Защо е важно да владеете немски, когато работите в сферата на обгрижването?

Всеки работен престой в чужбина повдига въпроси: Ще се справя ли там? Ще мога ли да общувам? Дали някой няма да ме измами? Владеенето на чужд език намалява стреса ни, дава ни повече самочувствие, по-голямо чувство за сигурност, независимост и самостоятелност. То позволява на болногледачите да общуват свободно с хората, за които се грижат и с техните семейства, което укрепва доверието и взаимоотношенията между тях. В крайна сметка полагащите грижи носят голяма отговорност за живота, здравето и безопасността на тези, за които се грижат. С добри познания по немски, те могат сами да решават всякакви проблеми, да помолят за помощ или да помогнат на клиента, ако е необходимо. Много често болногледачите използват медицинско обслужване в отделни случаи. Затова си струва да имате някои умения, за да можете да се справите и с тези ситуации.  Хората с комуникативни познания по немски език често имат по-добри шансове за доходна и по-добре платена работа. Hausengel Akademie от години популяризира свои собствени безплатни образователни програми и насърчава своите франчайзполучатели да развиват и разширяват своите компетенции и професионални умения. Ние знаем, че добре квалифицираният болногледач означава не само качествена грижа, но и по-добри условия и възможности за самия болногледач. И двете страни печелят от това.

Немски език – езиково класифициране

Независимо от задълженията на болногледача, той трябва да може да общува на немски. За предпочитане поне на ниво B1.

Най-разпространената класификация на езиковите умения е Общата европейска езикова рамка, която прави разлика между следните нива:

A1- Елементарна езикова употреба

 • Може да разбира и използва познати, ежедневни изрази и много основни фрази, насочени към задоволяване на конкретни нужди.
 • Може да представя себе си и другите и да задава въпроси на други хора за тях – напр. къде живеят, какви хора познават или какви неща имат - и може да отговоря на въпроси от този род.
 • Може да общува по прост начин, при условие че другият говори бавно, ясно и е готов да помогне.

A2 - Елементарна езикова употреба

 • Може да разбира изречения и често използвани изрази, свързани с области от най-непосредствено значение (напр. информация за лице, семейство, пазаруване, работа и близък район).
 • Може да общува в ежедневни, рутинни ситуации, изискващи прост и директен обмен на информация по познати и рутинни въпроси.
 • Може да опише с прости думи своя произход и образование, непосредствена среда и неща, свързани с непосредствени нужди. 

B1 - Самостоятелна езикова употреба

 • Може да разбере основните неща от ясен говор по познати въпроси, свързани с работа, училище, свободно време и т.н.
 • Може да се справи с повечето ситуации, които биха възникнали при пътуване в район, където се говори езикът. Може да се изразява просто и свързано по познати теми и теми от личен интерес.
 • Може да докладва за преживявания и събития, да описва мечти, надежди и цели и да дава кратки обоснования или обяснения за планове и възгледи.

B2 - Самостоятелна езикова употреба

 • Може да разбира основните идеи на сложни текстове по конкретни и абстрактни теми; също така разбира технически дискусии в собствената си специална област.
 • Може да общува толкова спонтанно и свободно, че да е лесно възможен разговор със събеседници с майчин език, без големи усилия от двете страни.
 • Може да се изразява ясно и детайлно по широк спектър от теми, да обяснява гледна точка по актуален въпрос, изтъквайки предимства и недостатъци на различни възможности.

C1 - Компетентна езикова употреба

 • Може да разбира широк спектър от трудни, по-дълги текстове, включително с имплицитно значение.
 • Може да се изразява спонтанно и свободно, без често да се налага да търси явно думи. Може да използва езика ефективно и гъвкаво в социалния и професионалния живот или в обучение и следване.
 • Може да се изразява ясно, структурирано и подробно по сложни въпроси, като използва различни средства, уместни за свързване на текст.

C2 - Компетентна езикова употреба

 • Може да разбира с лекота практически всичко, което чете или чува.
 • Може да обобщава информация от различни писмени и устни източници, като дава мотиви и обяснения в последователно представяне.
 • Може да се изразява спонтанно, много свободно и точно, като разчснява подпробно сложно ситуации.

Как се учи немски?

 •  Най-важните фактори при изучаването на чужд език са мотивацията и постоянството.
 • Агенциите предлагат на болногледачи възможността безплатно да подобрят езиковите си умения – заслужава си да се възползвате от това предложение! Hausengel предлага възстановяване на разходите за завършен курс по немски език до определена сума и безплатни уроци в езикова група във Facebook HAUSENGEL Практически уроци по Немски за социални асистенти.
 • В Интернет можете да намерите множество безплатни материали за изучаване на немски език.
 • Приложенията за мобилни телефони на немски език ни позволяват да учим навсякъде и по всяко време.
 • Езиковите курсове онлайн или на място са добър вариант за хора, които се нуждаят от наставничество и напътствия на учител.
Актуални съобщения
Поглед зад кулисите, съобщения и събитията
Всички новини

Лятна томбола за болногледачи

Участвайте! Лятото наближава. Специално за франчайзполучателите на Хаусенгел сме подготвили следващата ни лотария. Всички болногледачи, които приемат договор през лятото, могат да спечелят парични…

Развивате самостоятелна дейност в Германия? Не забравяйте да платите данъците си в германската данъчна служба!

Всички болногледачи, които работят с Хаусенгел, развиват самостоятелна дейност в Германия. Служителите на Хаусенгел подпомагат всички франчайзполучатели при всички административни формалности, т.е. и…

Великденската лотария приключи!

Победителите във Великденската лотария на Хаусенгел вече са известни!

Нашите франчайзполучатели, които бяха на договор в Германия от 6 до 11 април 2023 г., автоматично се включиха във Великденската…