<
Schliessen
Schliessen

20 октомври е Световен ден за борба с остеопорозата

Мили болногледачи, едва ли има някой от вас, който да не се е сблъскал с това заболяване в своята практика или да не e чувал за нея, тъй като то е широко разпространено заболяване, проявяващо се при не малка част от хората в напреднала възраст.

Остеопорозата често е смятана за болест при жените, в резултат на което милиони мъже в света остават извън обхвата на провежданата превенция, диагностика и лечение.

Една от всеки три жени и един от всеки петима мъже над 50 г. възраст получават остеопорозна фрактура до края на своя живот. Наличието на една фрактура увеличава с 86 % риска от появата на следващи фрактури и при двата пола. При бедрените фрактури смъртността е около 20% в рамките на година след фрактурата.

Остеопорозата е най-разпространеното заболяване на костите, при което се намалява плътността на костта и се повишава риска от счупване предимно в областта на гръбначните прешлени, шийката на бедрената кост и китката.

До момента не съществува метод за лекуването й , но не губете надежда , прилагайте превантивни методи като движение и пълноценно хранене.  Те доказано могат да предотвратят или отложат появата на симптоми на остеопороза във времето. От движението и пълноценното хранене зависи с каква скорост ще забавим процеса на костна загуба.

И още …..

Ограничете алкохола и газираните напитки – те ускоряват деминерализацията на костите!

Избягвайте кофеина - пречи на усвояването на калция. Прибавете на малко мляко към кафето - компенсира загубата на калций.

Намалете готварската сол – стимулира отделянето на калция с урината , започнете да приемате хималайска такава.

Ограничете консумацията на месо – увеличава загубата на калций , набавяйте белтъчини от яйца, риба, ядки, семена и др.

Яжте млечни продукти, жълти и оранжеви плодове и зеленчуци – богати на витамин А , полезен за образуването на костна тъкан; витамин С - нужен за производството на колаген, укрепващ съединителната тъкан на костите.

Увеличете приема на витамин D, като консумирате тлъсти риби и обогатени млечни продукти. Излагайте всекидневно кожата си на директна слънчева светлина, а когато не успявате  приемайте допълнително витамин D с храната.

Яжте храни, богати на витамин К! Един на всеки трима болни от остеопороза страда от недостиг на Витамин К.

Не пушете или направите всичко по силите си да ги намалите . Цигареният дим ускорява разрушаването на костите!

Движете се редовно!

Скъпи Болногледачи нека обобщим , профилактиката на остеопорозата е важна за формирането и подържането на костната маса в организма:

- Балансираният и пълноценен хранителен режим е изключително важен! Трябва да се приемат ежедневно мляко и млечни продукти, тъй като са богати на калций, който е необходим за здравината на костите;

- Повишете двигателната си активност - ходене, бягане, аеробика, танци и др. физически упражнения водят до заздравяване на костите Ви;

- Прекарвайте всеки ден поне 30 минути на слънце, тъй като слънчевите лъчи достигайки до кожата, подпомагат производството на витамин Д в организма;

- Избягвайте прекомерната консумация на кафе, алкохол и цигари.

Успех!