Скъпи болногледачи - практикувайте физическо дистанциране, но поддържайте връзка!

Чували ли сте за термина „социално дистанциране“? Фразата придоби популярност през последните седмици и се превърна в тенденция наред с „изравняването на кривата“.

Какво означава „социално дистанциране“?

Става въпрос за поддържане на социална дистанция. Големите събирания са принципно забранени, за да се избегнат контакти между здрави и потенциално заразени хора. Ние ограничаваме социалните контакти, за да забавим разпространението на SARS-CoV-2. Мерките за сигурност се предприемат по целия свят, така че броят на инфекциите да не се увеличава бързо.

Ето защо пътуването е ограничено и се препоръчва да останете там, където сте. За болногледачите в Германия, това означава, че те трябва да останат на работа и, ако е необходимо, да го удължат и ако в момента сте в родината си - да останете у дома. Този подход е тестван и ефективен, защото пътищата на разпространение на патогените остават непроменени от години. Тогава зависими ли сме от социалната изолация? Не! 

Дългосрочната изолация не влияе добре на психическото ни състояние. Болногледачите са наясно с това, защото възрастните хора са особено изложени на риск от социално изключване, дори и извън кризисни периоди. Вашият кръг от приятели се стеснява по естествен път. Ако имате ограничения за движение поради здравословни причини, те имат ограничени възможности да развиват своите приятелства и познанства.

Практикувайте физическо дистанциране

Терминът „социална изолация“, в смисъл на ограничаване на социалните контакти, може да бъде подвеждащ. Не става въпрос за ограничаване на социалните контакти, а за поддържане на физическо благоприличие. Експертите и СЗО препоръчват да се използва терминът "физическо дистанциране". 

Не трябва да се дистанцираме социално, а физически. Трябва също така да се опитаме да се придържаме към нашите процедури и да водим живота доколкото е възможно, разбира се при спазване на мерките за безопасност. В този труден момент трябва да се погрижим специално за контактите си и да се чувстваме свързани, като същевременно спазваме физическата дистанция. Ценните социални отношения ни помагат да преодолеем кризисните времена. Не трябва да се разграничаваме от другите, а да поддържаме контакти. Поляците разбират това и участват в различни дейности: шият защитни маски, осигуряват безплатна храна за преуморени лекари и членове в здравната система, помагат на възрастните хора и съседите. Дори ако се дистанцирате физически, можете да останете близо до хората. Това ни укрепва и преодоляваме трудностите. Можете да прочетете повече за физическото разстояние тук https://www.washingtonpost.com/

Как да преживеем по-добре времето - съвети за болногледачите:

1. Поддържайте отношенията си

Поддържането на контакт със семейството и приятелите е изключително важно. Не бива да пренебрегваме тази област. Това се отразява както на семейството, останало в Полша, така и на други болногледачи и приятели в Германия. Не можем да се срещнем и да излезем заедно, но имаме мобилни телефони и социални медии. Получаването на подкрепа е много важно. Дори и да сме разделени, можем да останем близо един до друг. Можем да използваме технология - много приложения са безплатни: WhatsApp, Skype, Facetime, Zoom ... Има много опции

2. Изключете се от негативните новини

Не гледайте новинарски програми с тревожни съобщения през цялото време. Това само предизвиква безпокойство. Ако искате да бъдете в течение, разберете за настоящата ситуация от реномирани и проверени източници. Не разпространявайте фалшиви новини. Можете да намерите подредба от достоверните източници на нашия уебсайт.

3. Положителната нагласа е важна

Не се безпокойте толкова. Това никъде не ни отвежда. Всеки лош момент минава. Помислете за всички хубави неща: преживявания, хора в живота си, възможности, материални блага. В лоши моменти често осъзнаваме какво имаме и за какво можем да бъдем благодарни.

4. Заедно можем да го преодолеем

Дори и да възникнат проблеми, ние ще се опитаме да намерим най-доброто решение заедно. Никога не трябва да се отказваме. Най-важното е да се поддържа връзка помежду си. Не си сам. Не забравяйте, че имате хора, които Ви подкрепят във всяка ситуация.

Актуални съобщения
Поглед зад кулисите, съобщения и събитията
Всички новини

Как да се предпазите от есенни настинки: Ефективни стратегии и съвети

Макар и красива, есента е и времето, когато тялото ни е по-податливо на настинки и инфекции. Променливите температури, влажността и повишената активност на вирусите са фактори, които насърчават…

Световен ден за борба с болестта на Алцхаймер: благодарност към полагащите грижи

По случай Световния ден на Алцхаймер бихме искали да изкажем специални благодарности на вас, лицата, полагащи грижи. Вашият ежедневен ангажимент да оказвате подкрепа на хората с деменция заслужава…

Победителите в лятната томбола

През лятото много от нашите франчайзополучатели приемат поръчки, както и търсят време за почивка. Всеки, който е работил в Германия поне 4 седмици от 1 юни до 31 август, участва в летния конкурс на…