<
Schliessen
Schliessen

Храненето на възрастни и болни хора – отговорност и удовлетворение

Една от основните профилактични мерки срещу преждевременното остаряване и болестите на цивилизацията е добре балансираното хранене, съобразено с жизнената ситуация.

Важно е още след петдесетата година да се помисли за промени в храненето. Между 55 и 75 години потребността от енергия пада с около 15 %, а след 75 години с още 10 % и потребността от мазнини и въглехидрати намалява . Потребностите от белтъчини, витамини и минерални вещества, както и нуждата от течности остават непроменени.

Храненето на възрастни и болни хора – отговорност и удовлетворение

Никога не е рано да започнем да се храним подходящо , не бива да се започва едва след шестдесетата година. Подходящо хранене осначава  да се избират пълноценни храни, при намаляване енергийното съдържание (мазнини и въглехидрати), и да се осигури достатъчно количество белтъчини, витамини и минерали.

 Каква да бъде храната на възрастните и болните хора?

  • трябва да се избират пълноценни храни
  • да бъде лесно смилаема
  • по възможност да отговаря на предпочитанията на болния
  • да бъде съобразена със заболяването
  • да се приемат достатъчно течности (старите хора са склонни да намалят до минимум течностите). Много често някои от тях имат нужда да бъдем настойчиви за да пият достатъчно количество течности. При възрастните хора намаленото количество течности може да затрудни функцията на бъбреците и да предизвика различни смущения.                                                           
  • да съдържа прясно изцедени сокове от плодове и зеленчуци

Що е щадяща храна?

Има храни които предизвикват газове, чувство на натиск или препълване на стомаха. Следните храни са трудно смилаеми и не са подходящи за болни и възрастни хора:

  • месо – тлъсто свинско и агнешко
  • риба – пушена и маринована
  • яйца – твърдо сварени
  • зеленчуци – зеле, бобови растения и гъби

Важно е как поднасяме храната!

Храненето има много важна роля в живота на болния или стария човек. Хубаво е да се състави план за деня, важно е да поискате мнението на възрастния човек (какво иска да яде, кога и други). Важно значение има подреждането на храната, цветовото оформление и начинът по който се поднася храната. Ето и нашите съвети към вас:

Преди хранене:

  • сложете лежащоболния да седне, дайте му вода за да се измие       
  • пригответе подходящо масата, сложете салфетка и прибори , украсете я
  • поднесете нещо за пиене
  • поднесете таблата с всичко необходимо на лежащоболния върху нея или сервирайте в подходящ ред. Не сервирайте препълнени чинии!

По време на хранене:

  • пожелайте добър апетит на болния
  • предложете му да пие нещо докато се храни
  • правете му компания, хранете се заедно
  • ако болният не може да се храни сам не бързайте, поднасяйте внимателно всяка хапка.

 Не създавайте впечатление, че ви е досадно!

След хранене:

  • попитайте болния дали му е било вкусно
  • попитайте какво иска да яде на следващото хранене
  • поинтересувайте се дали иска да изплакне устата си и да си измие зъбите
  • ако е нужно проветрете стаята

Здравословното хранене, съчетано с редовна физическа активност, може да помогне на човек да живее пълноценен, активен живот, запазвайки независимостта си в напреднала възраст.

Удоволстието от храненето, е често едно от малкото неща, на които човек в напреднала възраст може да се радва, е въпрос не само на апетит, а и на подготовка , събуждане на желание да изпитаме удоволстие хранейки се. Успех!