<
Schliessen
Schliessen

Хаусенгел в борбата срещу Корона

Последиците от корона вируса в Германия и Европа засягат особено нуждаещи се от грижи в Германия. Въпреки че в момента ситуацията с доставките все още е сравнително стабилна, хората, нуждаещи се от грижи, роднини и болногледачи, се притесняват от бъдещата ситуация с доставките поради много динамичната ситуация - и изискват повече подкрепа от политиците.

Seniorin schaut besorgt aus dem Fenster

„Не е ли срамно, че в обществената дискусия се обсъжда предимно кой трябва да бере плодовете? Не трябва ли да е много по-уместно как може да се осигури снабдяването на около 300 000 домакинства, които работят болногледачи от Източна Европа? “, Казва Джулиан Бол, член на борда на Хаусенгел Холдинг АД. Корона кризата оказва значително влияние върху многото домакинства от Източна Европа, както и на семействата които наемат болногледачи. В момента поне за Хаусенгел, ситуацията не толкова драматична, съществуващите клиенти са добре обгрижвани, но за някои конкуренти фирми ситуацията заплашва тяхното съществуване. Ако ситуацията се влоши, така че болногледачите трябва да си тръгнат, но смяна не може да пристигне, извънболничната помощ вече не може да бъде гарантирана. „Засегнатите семейства са отчаяни, защото не могат да намерят болногледач или извънболнична помощ за своите близки, които се нуждаят от грижи. А стационарните заведения не приемат. Загрижените роднини вече са затрупани и държавата не може и не трябва да разчита на факта, че всичко може да се уреди в семейните структури “, обяснява Бол настоящата ситуация. 

Хаусенгел призовава политиката да действа Поради вече съществуващите и предстоящи затваряния на граници, все по-малко по-малко болногледачи могат да дойдат в Германия или дори не пристигат, защото се притесняват, че няма да могат или много трудно биха се прибрали в родината си. Хаусенгел призовава Федералното правителство да намери практически и регулиран начин за болноглдачите които идват да работят в Германия. Без значение от коя страна произхождат. Не е достатъчно да се издаде разрешение на болногледача. Те са зависими от транспортните компании, защото обикновено не пътуват със собствен автомобил. Пътническият транспорт за болногледачи от Източна Европа трябва да бъде осигурен както в рамките на Германия, така и извън границите на Германия. В допълнение, доставката на защитни материали като ръкавици, дезинфектанти и маски за болногледачите също е наложително. Понастоящем поръчката на тези необходими материали е трудна или възможна само при високи цени. При планираното централно снабдяване с тези защитни материали трябва да се вземат предвид и болногледачите от Източна Европа. 

Болногледачите дават системно значим принос за грижите в Германия Бол посочва неотложността на ситуацията: „Ние сме наясно, че настоящата ситуация поставя пред цялото Федерално правителство предизвикателни задачи. Независимо от това, бихме искали да обърнем Вашето внимание на факта, че тези болногледачи, дават значителен принос за извънболничната помощ в Германия, около 300 000 домакинства разчитат на тази форма на грижа. Дори амбулантните служби не могат да го потушат, напротив. Тесъщо биват облекчени от болногледачите от чужбина, което е от съществено значение при настоящата ситуация. “Настоящата ситуация показва, че болногледачите от Източна Европа дават значителен принос за грижите в Германия. Това послание на семейство, за което се грижи Хаусенгел, илюстрира как се чувстват полагащи грижи роднини в тази ситуация: „Десетилетия наред политиката беше облекчена, че много семейства са се грижили за своите възрастни роднини на частни начала. В резултат на това старчески домове останаха на заден план, непотърсени. В момента обаче тези семейства са изоставени на произвола. Трябва да се запази начинът за влизане / излизане за полски и други националности болногледачи! Освен това трябва да се обърне внимание и на тези семейства и тяхната финансова подкрепа, които - когато са без „полска жена“, се грижат сами за болните си възрастни роднини. Старческите домове почти не приемат нови обитатели. Тези семейства също се нуждаят от финансова подкрепа. "

Хаусенгел осъзнава социалната и корпоративната отговорност Хаусенгел предприема предпазни мерки в продължение на няколко седмици, за да може да реагира по подходящ начин на развитието на кризата в Корона: „Съставихме аварийни планове за нашите болногледачи. Много от тях съзнателно удължават договорите си, за да останат в Германия по-дълго. Преди всичко, защото те располагат с немска, частна здравна застраховка, която сме им предоставили,която разбира се покрива и лечения в резултат на корона инфекция. Тъй като ние също разполагаме с няколко служби за извънболнична помощ в Хесен, Северен Рейн-Вестфалия и Бавария, разполагаме с необходимия професионален опит и сме на разположение на всички болногледачи за всякакви въпроси и проактивна информация “, казва Бол. Бяха приложени мерки за домашен офис на служителите от офисите на Хаусенгел, за да останат на разположение като контакт за семейства и болногледачи в случай на евентуална карантина. „Ние внимателно наблюдаваме въздействието на епидемията от COVID 19 и официалните политики и насоки от съответните министерства. Здравето на всички участващи и поддържането на стабилна ситуация с доставките е наш основен приоритет. Това обаче изисква и политическа и структурна рамка. Необходимо е бързо и неусложнено решение, за да се защитят онези, които в момента са най-зависими от тях, а именно възрастните хора, които се нуждаят от грижи “, обобщава ситуацията Бол.

Актуални съобщения
Поглед зад кулисите, съобщения и събитията
Всички новини

Облекчаване на ограниченията за пътуващите до Германия

Според института Робърт Кох броят на заразените с коронавирус непрекъснато намалява. В началото на май бяха премахнати множество ограничения, наложени във връзка с пандемията. Изискването за маска е…

Eine Betreuungskraft am Bahnhof mit Koffer, Maske und Pass.

Нови правила за влизане на Германия

Германия обяви България отново за високорискова държава. Считано от 16 януари 2022 г., неделя, Германия въвежда нови изисквания за пристигащите от България, след като страната ни бе класифицирана като…

От 30.05.2021 г. има облекчения в разпоредбата за влизане в Германия за пътуващите от България

От 30.05. България вече не се счита като рисков регион. За пътуващи, които 10 дни преди пътуването са пребивавали само в България, по сухопътен или железопътен транспорт към Германия отпадат…