<
Schliessen
Schliessen

Как да се справим с жегата

Заради климатичните промени, провокирани от човешката дейност, температурата на Земята се покачва от десетилетия. Но какво се случва с телата ни в горещините и как да се предпазим от вредното влияние на жегата? Вижте няколко полезни и лесно изпълними съвета, скъпи болногледачи!

Много хора се чувстват най-комфортно при температура на въздуха около 20 градуса. Причината е, че температурата, която тялото произвежда в покой, е достатъчна – нито го загрява, нито го охлажда. Опитайте се, скъпи болногледачи, температурата в помещението да е подходяща за комфорта на обгрижвания от Вас пациент!

Как да се справим с жегата

При високи температури обаче организмът не функционира толкова добре и тогава се активира „охладителната му система”. Тялото започва да изпотява, произвежда повече енергия и се охлажда чрез изпарението на потта.

Когато обаче въздухът е прекалено горещ и влажен, дори тези функции не помагат. Тогава е важно да потърсим по-хладно място и да пием много вода. Подканяйте, обгрижваното лице от Вас, скъпи болногледачи, да пие достатъчно вода и други течности!

Ето и няколко конкретни съвета за това как да избегнете прегряването си:

  • Планирайте физическите си дейности в прохладните часове на деня. Не излизайте по обяд, а ако все пак ви се наложи – сложете шапка.
  • Поставете влажна кърпа на главата или лицето си.
  • Потопете краката си в хладка вода.
  • Количеството вода, което трябва да приемаме дневно, зависи от мястото, на което работим. Правилото е 30-40 мл. на 1 кг тегло на ден. Възрастта също е от значение – на по-възрастните им е достатъчен 1 литър течности на ден. Работещите на открито обаче имат нужда от 3-4 литра.
  • Разхладителните напитки и алкохолът не утоляват жаждата. Може да сипете вода в сок в съотношение 3:1. Водата с минерали също е полезна. Може да я овкусите с цитруси, мента или джинджифил.
  • Скъпи болногледачи, предлагайте на Вашите пациенти напитки със стайна температура, дори и чай. Консумирането на студени напитки, води до изпотяване.

Вярваме, че нашите съвети ще помогнат, както на Вас, така и на пациентите, за които се грижите!