Как да се справим с жегата

Заради климатичните промени, провокирани от човешката дейност, температурата на Земята се покачва от десетилетия. Но какво се случва с телата ни в горещините и как да се предпазим от вредното влияние на жегата? Вижте няколко полезни и лесно изпълними съвета, скъпи болногледачи!

Много хора се чувстват най-комфортно при температура на въздуха около 20 градуса. Причината е, че температурата, която тялото произвежда в покой, е достатъчна – нито го загрява, нито го охлажда. Опитайте се, скъпи болногледачи, температурата в помещението да е подходяща за комфорта на обгрижвания от Вас пациент!

Как да се справим с жегата

При високи температури обаче организмът не функционира толкова добре и тогава се активира „охладителната му система”. Тялото започва да изпотява, произвежда повече енергия и се охлажда чрез изпарението на потта.

Когато обаче въздухът е прекалено горещ и влажен, дори тези функции не помагат. Тогава е важно да потърсим по-хладно място и да пием много вода. Подканяйте, обгрижваното лице от Вас, скъпи болногледачи, да пие достатъчно вода и други течности!

Ето и няколко конкретни съвета за това как да избегнете прегряването си:

  • Планирайте физическите си дейности в прохладните часове на деня. Не излизайте по обяд, а ако все пак ви се наложи – сложете шапка.
  • Поставете влажна кърпа на главата или лицето си.
  • Потопете краката си в хладка вода.
  • Количеството вода, което трябва да приемаме дневно, зависи от мястото, на което работим. Правилото е 30-40 мл. на 1 кг тегло на ден. Възрастта също е от значение – на по-възрастните им е достатъчен 1 литър течности на ден. Работещите на открито обаче имат нужда от 3-4 литра.
  • Разхладителните напитки и алкохолът не утоляват жаждата. Може да сипете вода в сок в съотношение 3:1. Водата с минерали също е полезна. Може да я овкусите с цитруси, мента или джинджифил.
  • Скъпи болногледачи, предлагайте на Вашите пациенти напитки със стайна температура, дори и чай. Консумирането на студени напитки, води до изпотяване.

Вярваме, че нашите съвети ще помогнат, както на Вас, така и на пациентите, за които се грижите!

Актуални съобщения
Поглед зад кулисите, съобщения и събитията
Всички новини

Лятна томбола за болногледачи

Участвайте! Лятото наближава. Специално за франчайзполучателите на Хаусенгел сме подготвили следващата ни лотария. Всички болногледачи, които приемат договор през лятото, могат да спечелят парични…

Развивате самостоятелна дейност в Германия? Не забравяйте да платите данъците си в германската данъчна служба!

Всички болногледачи, които работят с Хаусенгел, развиват самостоятелна дейност в Германия. Служителите на Хаусенгел подпомагат всички франчайзполучатели при всички административни формалности, т.е. и…

Великденската лотария приключи!

Победителите във Великденската лотария на Хаусенгел вече са известни!

Нашите франчайзполучатели, които бяха на договор в Германия от 6 до 11 април 2023 г., автоматично се включиха във Великденската…