Как Да Преборим Есенната Умора?

Мили болногледачи, лятото си отива и есента чука на врата ни и макар още да се радваме на някой и друг слънчев ден, краят на годината идва все по-близо.  Но този прекрасен сезон идва и с някои недостатъци, които са голям проблем за мнозина. Един от тях е есенна умора. Това е състояние, което води до обща отпадналост, заради намаляването на ярките слънчеви лъчи, които са стимулирали производството на серотонин през лятото, ободряващ организма.

Хората, страдащи от есенна умора споделят, че изпитват симптоми на обща отпадналост, сънливост, загуба за концентрация, световъртеж, замайване, нарушения в съня, намален тонус и дори предразположеност към по-лесно развиване на вирусни инфекции. Ако тази симптоматиката се задържи прекалено дълго, тя не е изключено да доведе до по-сериозни състояния като депресия, повишаване на килограмите и дори възникване на сърдечно-съдови проблеми.

Как можем да се преборим със симптомите на есенна умора?

Специалистите споделят, че едни от най-ефективните начини, за да се справим с това състояние са: здравословното хранене, приемът на витаминен комплекс и лекото към умерено физическо натоварване. Пълноценното хранене със сезонни плодове и зеленчуци, осигурява на тялото необходимите му витамини и минерали, които спомагат да се чувстваме по-бодри. Приемът на тежка и мазна храна води до обратния ефект. Тя ни кара да се чувстваме отпаднали и летаргични.

За да избегнете това състояние е добре да избирате свежи сезонни плодове и зеленчуци, да наблягаме на чистото месо, полезните въглехидрати като ориз и пълнозърнест хляб, както и приемът на омега-3 мастни киселини от риба и ядки. Друг съвет от специалистите е да се ограничат тестените изделия, които натоварват храносмилателната ни система, а вместо тях да консумираме по-леки храни като супа например.

Скъпи болногледачи, разнообразете менюто за вас и вашите обгрижвани с различни зеленчукови супи например от спанак, коприва и др.

Хранителните добавки са сред другите варианти да си набавите необходимите витамини, минерали и микроелементи, но те не трябва в никакъв случай да заменят пълноценното хранене, а само да го допълват. Консултирайте себе си, както и обгрижваните от вас хора с лекуващите ви лекари, за съвместимостта на хранителните добавки и приеманите от вас лекарства.

Спортът и разходките са друга важна част при справянето с есенната умора. Леките до умерени физически натоварвания имат изключително положителен ефект за тялото и могат да приповдигнат цялостния ви тонус. Възползвайте се от разходки сред природата в слънчевите дни. Те ще ви ободрят, а слънчевата светлина ще стимулира производството на витамин D.

Извеждайте обгрижваните от вас хора в двора, на терасата или просто на разходка по улицата.

Излизайте редовно, за да хванете дори малко слънчеви лъчи през деня.

 Използвайте обедната си почивка, за да се разходите навън.

Бъдете здрави и активни!

 

Актуални съобщения
Поглед зад кулисите, съобщения и събитията
Всички новини

Лятна томбола за болногледачи

Участвайте! Лятото наближава. Специално за франчайзполучателите на Хаусенгел сме подготвили следващата ни лотария. Всички болногледачи, които приемат договор през лятото, могат да спечелят парични…

Развивате самостоятелна дейност в Германия? Не забравяйте да платите данъците си в германската данъчна служба!

Всички болногледачи, които работят с Хаусенгел, развиват самостоятелна дейност в Германия. Служителите на Хаусенгел подпомагат всички франчайзполучатели при всички административни формалности, т.е. и…

Великденската лотария приключи!

Победителите във Великденската лотария на Хаусенгел вече са известни!

Нашите франчайзполучатели, които бяха на договор в Германия от 6 до 11 април 2023 г., автоматично се включиха във Великденската…