<
Schliessen
Schliessen

Грижа за възрастни хора в горещо време

Работата като болногледач е отговорна и трудна задача. Професията носи със себе си голяма отговорност за живота на хората. Болногледачите са първите, които забелязват тревожните симптоми засягащи благосъстоянието на обгрижваните. 

Подробности: Едно от нещата, за които трябва да внимавате при грижата за възрастните хора, е дехидратацията, което е често срещано състояние, засягащо възрастните хора. Тъй като функциите на тялото ни се променят с годините, чувствителността на центъра за жажда към липса на вода в тялото намалява. Това означава, че желанието за пиене и чувството за жажда намаляват или дори изчезват с времето. Причината за това е, че импулсите, които кръвният поток изпраща към мозъка, не се обработват достатъчно бързо от центъра за жажда. Изчезването на чувството за жажда обаче не означава, че самата нужда от вода намалява. Проучванията показват, че повечето възрастни хора пият само около половин литър вода на ден, което е една трета от средната нужда.Това е много опасно, защото дехидратацията настъпва много бързо при възрастните хора, особено ако те приемат лекарства, които могат да ускорят това явление.

Как можете да разберете, че тялото ви е дехидратирано?

В случай на тежка дехидратация, основните симптоми се забелязват лесно. Това са:

  • сухи и напукани устни,
  • треска, учестено дишане и ускорен пулс,
  • хлътнали очи, замъглено зрение, замаяност и гадене.
  • Запек, спазми, мускулни болки и главоболие.

Ефектите от постоянната дехидратация При възрастните хора трайната липса на вода в тялото може да доведе до това

  • бъбречни проблеми - това увеличава вероятността от заболявания на пикочните пътища или рак на пикочния мехур.
  • Дехидратацията води и до сгъстяване на кръвта, което от своя страна увеличава риска от образуване на кръвни съсиреци и много опасна белодробна емболия
  • възможността от коронарна болест на сърцето се увеличава, може да доведе до загуба на съзнание или припадък,
  • Възникват затруднения в движението и преди всичко свръхокисидацията на органите, които постепенно губят капацитета си и спират да работят. В резултат - в екстремни случаи - може да настъпи дори смърт.

Как можете да избегнете дехидратацията?

За възрастните хора е достатъчно да пият поне 5 чаши вода на ден! Вие можете да добавите лимон или мента, в зависимост от вашите предпочитания, за да промените малко вкуса. Правилната хидратация на тялото има положително въздействие върху настроението, общото здравословно състояние и ефектите от рехабилитацията, както и забавя процеса на стареене. ВОДАТА елиминира метаболитните странични продукти, омекотява ставите, предпазва тъканите и органите. Важно е да имате предвид, че пиенето на кафе или чай не компенсира загубите, тъй като тези напитки нямат хидратиращи свойства