<
Schliessen
Schliessen

„Добър болногледач“ – Мисия или Призвание

Работата на болногледача е отговорна и не лека и за нея се изискват определени качества и умения, които спомагат успешното изпълнение на полаганите грижи. Ако желаеш да се реализираш като такъв, трябва да можеш да се похвалиш със следните такива качества.

Добър болногледач

Отговорност

Отговорността за живота, здравето и безопастността на ближния, на човека до теб, човека в нужда е тежка задача. Това е основата, на която трябва да стъпиш, за да продължиш. Но какво по-хубаво от това, да си помогнал на някого в труден момент, да си го опазил.

Отзивчивост

Това е да отвориш сърцето и ума си за потребностите, моментните настроения и състояния, за нуждите на човека, хората, които обгрижваш. Това е да си сърдечен и отдаден.

Комуникация

Добрата комуникация е в основата на всяка работа и отношения, особено когато става въпрос за обгрижване на възрастни хора. В някои случаи, това са хора с увреден слух и зрение, хора копнеещи за блага дума, за топъл глас. За прочетен разказ или част от книга, за радостна или тъжна история, за игри и разговори на различни теми .Общуването е богатство, което трябва да ценим. 

Състрадание

Вероятно най-важното качество на добрия болногледач е грижовността. Да поставиш чуждите нужди пред своите е изключително трудно и изисква голяма сила. Да се поставиш на мястото на възрастните хора помага да разбереш тяхното уникално положение. В крайна сметка да се грижиш за непознат човек е съвсем нова реалност, особено за човек, който е свикнал да бъде напълно независим. Затова е изключително важно да бъдете състрадателни, съпричастни и подкрепящи. Това създава близка връзка между болногледача и пациента. Връзка, основана на взаимно доверие, която помага на възрастните хора да получат индивидуалната подкрепа, от която се нуждаят. 

Търпение

Стареенето води след себе си множество физически проблеми, които могат да бъдат неприятни. Телата ни просто не работят така добре, както преди. Обикновените задачи изведнъж стават много по-трудни и отнемат много повече време, поради което е разбираемо, че може да се появи раздразнителност или дори агресия. Добрият болногледач е търпелив във всяка ситуация. Той се адаптира към много по-бавното темпо на възрастните хора, готов е да помага и да чака, когато и колкото е необходимо. Добрият болногледач насърчава възрастния човек към самостоятелност, доколкото е възможно. Припалва и подържа искрата, жизнения тонус, желанието за живот. 

Организираност

Всеки от нас, волно или неволно, планира своето ежедневие – лесна работа. Да планираш ежедневието – денонощието на, в началото непознат човек, човек с не малко болести и увреждания, вече изградени навици и прищявки, човек приемаш десетки видове лекарства – това вече е умение. 24 часовата грижа на болногледача включва добър преглед на графика за прием на лекарства, изхранването, личната хигиена, цялата домакинска работа, пазаруване, посещение при лекар, разходка и развлечение, и всичко останало.

Да организираш едно денонощие правилно и добре, това означава да осигуриш уют и комфорт на човека, когото обгрижваш. Означава да му дадеш домът, от който се нуждае.