<
Schliessen
Schliessen

Десет добри причини да обгрижваме пациент с деменция

Днес ще отделим време, за да разгледаме положителните аспекти на това да се обгрижва дементно болен пациент. Бихме искали да споделим с вас няколко основателни причини да се превърнете в ежедневен спътник на хора с деменция.

Десет добри причини да обгрижваме пациент с деменция
 1. Смислена, значима задача. Защото да съпътстваш ежедневието на хора с деменция, да им осигуриш допълнителни занимания, да запълниш празните им часове с радост, това е задача, за която не е нужно да се питаш "защо" го правя. Усмихнатите лица, благодарните думи и доброто усещане, че наистина си допринесъл, че си полезен. Това е отплата. 
 2. Разнообразна работна среда . От физическа дейност, упражнения , творчески предложения до сесии за релаксация - всичко това се олицетворява от придружителите на хората с деменция. Малко професии могат да се похвалят с такова  разнообразие.
 3. Изобретателност на работната среда. Заниманията предлагани от болногледачи на хора с деменция са изпълнени с любов и с голямо внимание към детайлите. Да достигнеш до човек с деменция изисква съпричастност, необходима е собствената  ти креативност, истинско  предизвикателство.
 4. Никога не е  скучно. Болногледачите на хора с деменция се сблъскват с нови предизвикателства всеки ден. Нови хора, които придружават, и нови рамкови условия, на които трябва да отговарят. Сферата на работа е променлива и в никакъв случай отекчителна.
 5. Отговорна дейност. Хората с деменция разчитат изцяло на ежедневните си спътници. Тяхното ежедневието е свързано и зависимо от изградените взаимоотношенията. Става дума за овладяване на ежедневието , за отговорност.
 6. Добри перспективи за работа. Най-големи перспективи за работа имат ангажираните, добре поддържани и добре организирани болногледачи, придружители. Броят на хората с деменция се увеличава непрекъснато и добрият болногледач има богати възможности за реализация.
 7. Кратък период на обучение. Това, което някои смятат за грешка, е благословия за много търсещи работа. Не всеки може да си позволи дълъг период на обучение без доходи. За много от социалните асистенти това  е благословия, че обучението може да бъде завършено за кратко време.
 8. Интердисциплинарна работа. Болногледачи, социални работници, лекари и терапевти, това е само малка част от списъка на специалистите, с които ежедневно си взаимодействат обгрижващите на хора с и без деменция. Интердисциплинарната работа разчита на интеграцията между всички участници и изгражда ,укрепва умението да се гледа отвъд собствения нос.
 9. Признание от ближния, от хората до теб. Много болногледачи получават подкрепа за дейността си от собствения си кръг от познати. Оценяващите думи на другите им помагат да се справят с ежедневието, което невинаги е лесно.
 10. Парична атрактивност. Не на последно място, определено има привлекателни възможности за печалба за хората, които се грижат за нуждаещи се от помощ.

Тази професия е уморителна- емоционално и физически. Но щом направиш деня на нуждаещия се човек по-добър, по-значим, тогава ти също се чувстваш добър и значим, зареждаш се положително и си в готовност за утрешното предизвикателство. Очакваме да се свържете с нас и ще се радваме да ви разкажем повече за това как да започнете работа в сферата на грижaте за възрастни хора, както и за привлекателните възможности за печалба.