Честита Баба Марта!

Всяка година на 1 март българите се окичваме с бяло-червени мартеници - за здраве, за радост и с предчувствие за края на зимата и настъпването на пролетта. По традиция на този ден всеки подарява на близките и приятелите си специален амулет - мартеница, изработена от бял и червен конец, за здраве и сила. Мартеницата е символ на живота и от там на здравето, на това, че животът е безкраен, безкрайно се преплита това бяло и червено и ние сме част от общото. 

 

„Баба Марта бързала,
Мартенички вързала:
Морави, зелени,
Бели и червени…“

 

 

 

Честита Баба Марта!

Червеният цвят в бита на народа ни е средство за предпазване от болести. Да си припомним, че на младите булки и на малките деца са връзвали пресукан червен конец на китката. Бялата вълна в мартеницата предвещава дълъг живот, а червената — здраве и сила. Пожеланието е особено към децата – бели и червени, здрави и засмени. 
Старите българи вярвали, че в природата съществува някаква зла сила, наричана "лошотия", която също се събуждала през пролетта, а в народните вярвания 1 март бележи началото на пролетта. На мартениците се приписвала магическата сила да предпазва от "лошотията", най-вече от болести и уроки. Мартениците се носят  до края на месеца (или, докато се види щъркел, лястовица или разцъфтяло дърво), а след това мартеницата се закичва на дърво.

Митичната Баба Марта олицетворява пролетта, слънцето, което лесно може да изгори лицата на хората. Според вярването, Баба Марта е стара жена и е куца. Затова и носи железен бастун да се подпира на него. Народните вярвания описват характера й като много непостянен. Когато се усмихва, слънцето грее; когато е ядосана студ сковава земята. По-голяма част от ритуалите имат за цел да я омилостивят.

Както всички знаем - мартеницата е символ на настъпващата пролет, на зараждащия се живот, а там където има живот, има и любов. Според фолклорна легенда Пижо и Пенда били двама влюбени – най-милите, обичани, драги и скъпи мома и момък на селото. Пижо бил напет левент с червени бузи, скромен, научен на труд и винаги готов да помогне на някого.  Пенда пък била най-хубавата невеста с кожа бяла като мляко и коси, черни като катран. Пижо се влюбил от пръв поглед в нея, а тя отвърнала на чувствата му. Двамата вдигнали сватба за чудо и приказ. От тогава хората ги увековечили във фигурите, които символизират любовта. За това на някои сватби може да видите закичени бели и червени конци.

Мартеницата е позната не само в България, среща се в някои от областите на Молдова, Румъния, Сърбия, Гърция, Македония и Албания. 

Мартеницата... Този магически амулет, наследен от предците ни е първият знак за настъпващата пролет. Ето защо всеки българин носи мартеница на първи март, символизираща вярата, че от сега нататък всичко ще е по-добро. Хората се усмихват, защото вярват, че са спечелили благоразположението на Баба Марта. 


Нека се закичим с мартенички, нека здравето и любовта са с нас през годината! 


Весели празници!!!
 

Актуални съобщения
Поглед зад кулисите, съобщения и събитията
Всички новини

Лятна лотария за болногледачи

Участвайте!

Лятото чука на вратата. Специално за франчайзполучателите на Hausengel сме подготвили още една лотария. Всички болногледачи, които поемат договор през лятото, могат да спечелят парични...

Какво ниво на немски език се изисква от болногледача?

Обгрижването на възрастни хора в Германия напоследък се превърна в популярна и доходоносна работа за хората, които искат да работят в чужбина. За същата работа като в Полша те могат да печелят в евро,...

Победители от Великденската томбола

Ето, че настъпи моментът и победителите в нашата Великденска томбола са определени! Измежду всички франчайзополучатели, които между 14. и 19.Април са били на договор в Германия, избрахме победителите...