Schliessen
Schliessen

Честита Баба Марта!

Всяка година на 1 март българите се окичваме с бяло-червени мартеници - за здраве, за радост и с предчувствие за края на зимата и настъпването на пролетта. По традиция на този ден всеки подарява на близките и приятелите си специален амулет - мартеница, изработена от бял и червен конец, за здраве и сила. Мартеницата е символ на живота и от там на здравето, на това, че животът е безкраен, безкрайно се преплита това бяло и червено и ние сме част от общото. 

 

„Баба Марта бързала,
Мартенички вързала:
Морави, зелени,
Бели и червени…“

 

 

 

Честита Баба Марта!

Червеният цвят в бита на народа ни е средство за предпазване от болести. Да си припомним, че на младите булки и на малките деца са връзвали пресукан червен конец на китката. Бялата вълна в мартеницата предвещава дълъг живот, а червената — здраве и сила. Пожеланието е особено към децата – бели и червени, здрави и засмени. 
Старите българи вярвали, че в природата съществува някаква зла сила, наричана "лошотия", която също се събуждала през пролетта, а в народните вярвания 1 март бележи началото на пролетта. На мартениците се приписвала магическата сила да предпазва от "лошотията", най-вече от болести и уроки. Мартениците се носят  до края на месеца (или, докато се види щъркел, лястовица или разцъфтяло дърво), а след това мартеницата се закичва на дърво.

Митичната Баба Марта олицетворява пролетта, слънцето, което лесно може да изгори лицата на хората. Според вярването, Баба Марта е стара жена и е куца. Затова и носи железен бастун да се подпира на него. Народните вярвания описват характера й като много непостянен. Когато се усмихва, слънцето грее; когато е ядосана студ сковава земята. По-голяма част от ритуалите имат за цел да я омилостивят.

Както всички знаем - мартеницата е символ на настъпващата пролет, на зараждащия се живот, а там където има живот, има и любов. Според фолклорна легенда Пижо и Пенда били двама влюбени – най-милите, обичани, драги и скъпи мома и момък на селото. Пижо бил напет левент с червени бузи, скромен, научен на труд и винаги готов да помогне на някого.  Пенда пък била най-хубавата невеста с кожа бяла като мляко и коси, черни като катран. Пижо се влюбил от пръв поглед в нея, а тя отвърнала на чувствата му. Двамата вдигнали сватба за чудо и приказ. От тогава хората ги увековечили във фигурите, които символизират любовта. За това на някои сватби може да видите закичени бели и червени конци.

Мартеницата е позната не само в България, среща се в някои от областите на Молдова, Румъния, Сърбия, Гърция, Македония и Албания. 

Мартеницата... Този магически амулет, наследен от предците ни е първият знак за настъпващата пролет. Ето защо всеки българин носи мартеница на първи март, символизираща вярата, че от сега нататък всичко ще е по-добро. Хората се усмихват, защото вярват, че са спечелили благоразположението на Баба Марта. 


Нека се закичим с мартенички, нека здравето и любовта са с нас през годината! 


Весели празници!!!