<
Schliessen
Schliessen

21. September - Световен ден за борба с болеста на Алцхаймер

21 септември е Световният ден за борба с болеста на Алцхаймер. Той започва дa se отбелязва през 1994 г. и се чествува в 60 държави. По този начин септември се превърна в месец, през който в целия свят се провеждат различни мероприятия за повишаване на обществената осведоменост относно положението на хората, страдащи от болестта на Алцхаймер. В България мерките за борба с болестта на Алцхаймер се координират от Гражданското сдружение „Алцхаймер България“.

В България няма точна статистика, но специалистите твърдят, че те са най-малко        100 000 човека.Въпреки, че причината за заболяването все още не е известна и няма лечение, има различни форми на подкрепа за страдащите и техните близки. Болестта на Алцхаймер е най-честата причина за деменция. Тя обхваща около 70 процента от случаите. По последни данни, страдащите в света са 47 милиона. Според доклад на Световната  здравна организация (СЗО) всяка година се регистрират 7,7 милиона нови случаи на деменция. Изчислено е, че в Европейския съюз 6,4 милиона живеят с деменция.

Болестта на Алцхаймер е хронично дегенеративно заболяване,което води до необратима загуба на нервни клетки в главния мозък. Обичайно се проявява след 40-годишна възраст с прогресиращо снижение на интелекта, отслабване на паметта и личностни изменения, загуба на пространствена и времева ориентация . То може да се развива безсимптомно до 10 години, преди да се появят симптоми, които да позволят поставянето на диагноза. Названието му идва от името на немския невропатолог  Алоис Алцхаймер, който пръв описва симптомите на заболяването.

Болестта на Алцхаймер се разделя на три фази. Първата (лека) фаза продължава между две и четири години. Засегнатото лице има проблеми с паметта, ориентацията на нови места и научаването на нещо ново. Вторият етап продължава между 2 и 12 години. Все по-често се появяват проблеми с паметта, пациентът забравя имената на децата си, става дистанциран и започва да има проблеми с времето и пространствената ориентация. Третият етап продължава между една и три години и е най-труден за семейството. Контактът с  болния се свежда драстично до единични думи, увеличават се трудностите при контрола на физиологичните дейности, а пациентът не разпознава близките си. Такъв човек обикновено се нуждае от 24-часова грижа.

Както при всяко друго заболяване, ранната диагностика е много важна. Тя позволява да се предприемат правилните стъпки, поведение и  да се вземат адекватни мерки, за да се улеснят живота на пациента и на близките му.

Академията „Hausengel“ предлага на своите франчайз-получатели безплатни курсове за грижи за възрастни и болни хора в домашна среда. Наред с другите теми, ще намерите и информация за болестта на Алцхаймер - за симптомите на болестта, как се развива и какво да правите и какво да избягвате, когато влезете в контакт с болен човек.

По-долу ще намерите някои полезни съвети за грижите за хората с болестта на Алцхаймер. Въпреки това, за да получите по-обстойни  познания за болестта и други заболявания, препоръчваме да посетите курса в Академията „Hausengel“:

  • Уверете се, че водите  здравословен начин на живот: Здравословното хранене, физическите упражнения и разходките на чист въздух, могат да забавят развитието на болестта.
  • Насърчавайте хората да общуват - постоянното общуване с приятели или роднини също е доказан фактор за забавяне на развитието на болестта. Общувайте спокойно и бавно.
  • Говорете  за миналото. За да поддържате комуникация, говорете за музика, хора или събития от младежките години. Хората с деменция често забравят какво се е случило в близкото минало, но подробностите от младостта се забравят по-късно.
  • Опростете въпросите и изказа си. Например: не задавайте отворени въпроси или въпроси с множество възможни отговори. По-добре  е да попитате: „Искате ли вода или мляко?" (а още по-добре е да кажете: „Да пием сега вода"). Когато давате указания как да се направи нещо, ги давайте бавно, едно по едно, за всяко просто действие.
  • Запазете спокойствие и търпение, не спорете, не се карайте.
  • Избягвайте прекаленото стимулиране. Пациентът с деменция може лесно да се умори от многото стимули и да стане раздразнителен. Избягвайте многото едновременни   дейности (напр. говорене, готвене,  слушане на радио и други шумове), насърчавайте успокояващи дейности - градинарство, занаяти,  редене на пъзели и др. Гледането на телевизия може да бъде много разочароващо.
  • Осигурете  безопасна среда в къщата. Уверете се, че жилището е достатъчно осветено, за да може човекът с увреждания да се движи спокойно из стаята.
  • Съсредоточете се върху това, което човекът все още може да прави, а не върху това, което вече не може да върши.
  • Проявявайте уважение. Това е заболяване, което може да засегне всеки. Заболяването не прави този човек по-малко ценен.
  • Погрижете се за психическото и физическото си здраве. Да гледаш как страда любимият ти човек, да приемаш промените, да се грижиш за него и да се справяш с ежедневните предизвикателства е изключително трудна задача, както във физически, така и в емоционален план. Не забравяйте да се грижите за себе си. Това е много важно!